English  
 Ο ζωγράφος  Έργα  Βραβεύσεις  Εκθέσεις  Είπαν & Έγραψαν..  Επικοινωνία 
Ζωγραφική με το στόμα από το 1960.

Ο ζωγράφος

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες και με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. Άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα, μια και  η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Από την ενασχόλησή μ’ αυτή του αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, που τις ενισχύει το γεγονός ότι  τα έργα του γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.

Το 1967, και ενώ συνεχώς ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1960, έρχεται σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Το 1970 γίνεται μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζει γι' αυτή. Η Ένωση αυτή, γνωστή με τα αρχικά  V.D.M.F.K.,  διοργανώνει εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντάς τα  σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μιαν αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει  πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίνεται για το έργο του.  Το Δεκέμβριο του 1994 έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 15.05.1996 το Γυμνάσιο και ο Δήμος Θέρμης, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη όπου παρουσιάστηκε το έργο του για 4 ημέρες.

Ο καλλιτέχνης συμμετείχε ακόμα και σε μια ομαδική έκθεση στη Βιέννη, που έγινε με  αφορμή ενός συνεδρίου τον Απρίλιο του 1997 για τα 40 χρόνια της V.D.M.F.K. και φέτος (2007) τον Απρίλιο θα συμμετάσχει σε άλλη μια ομαδική έκθεση και πάλι στην Βιέννη για τα 50 χρόνια της Ενώσεως.

Τον Αύγουστο του ιδίου έτους (1997), καλεσμένος από τον Δήμαρχο Ξάνθης Φ. Αμοιρίδη, πραγματοποίησε μιαν ατομική έκθεση, την οποία εγκαινίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης κ. Χ. Μανωλιά. Την έκθεση την  επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 κόσμος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε  άλλη μιαν  ατομική έκθεση υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, την οποία επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου, βουλευτές Έλληνες και ξένοι και ο πρόεδρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Akin Berdal. Στις 30 Σεπτεμβρίου την επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στις 4.11.1998 έλαβε  μέρος σε πανελλήνια ομαδική έκθεση στην Αθήνα κι εκεί  η δουλειά του τιμήθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Στις 29.12.1998 ο κ. Ηλιάδης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.


:: Ο ζωγράφος :: Έργα :: Χρωματική συναυλία σε μπλε :: Σμιλεύοντας το θεμέλιο λίθο της Μονής :: Ο δρόμος της ζωής δεν εμποδίζει το αντάμωμα :: Συμφωνική συναυλία :: Σύμβολο ευτυχίας :: Αθήνα 2004 : η φλόγα της ευγενικής άμιλλας :: Ηλιαχτίδες στο βάζο :: Ο θρίαμβος της προσπάθειας :: Οι κορούλες μου :: Η λησμονιά της παράδοσης και η θύμισή της :: Χρόνια σκυφτός στην πάλη με τα δέρματα :: Πορεία συνεχής προς την τελείωση :: Αμήχανη προσφορά λουλουδιών :: Το πρώτο σάλπισμα της άνοιξης :: Αρχιτεκτονική της φύσεως :: Χαμένος στον οίστρο της δημιουργίας του :: Ταπεινός αγωνιστής της ζωής :: Τέρπει και σαγηνεύει το βλέμμα :: Το ευλογημένο μυστήριο της ομορφιάς :: Ανοιξιάτικο απάνθισμα :: Ανάμνηση του κήπου μου :: Στο μονοπάτι της ζωής για την απολαβή του μόχθου :: Μία βάρκα μόνη :: Λιμανάκι της Θάσου με φόντο την Ποταμιά :: Λιμανάκι της Χρυσής αμμουδιάς :: Αφθονία καρπών της μητέρας Γης :: Το βελόνιασμα των καπνόφυλλων στην Ξάνθη :: Ο Πεταλωτής :: Ο Γανωτής :: Ο πνευματικός φάρος της ανθρωπότητας :: Ο αγέρας γεμίζει μελωδία για λίγες δεκάρες :: Η καλαθού οδεύοντας προς την παλιά Ξάνθη :: Σύνθεση με ρόδια και βιολί :: Ο άστεγος της Ρώμης :: Σπίτι της παλιάς Ξάνθης :: Θερισμός κάποτε :: Βραβεύσεις :: Βράβευση Ακαδημίας Αθηνών :: Με τον Πατριάρχη :: Με τον Μίμη Πλέσσα :: Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπ. Μακ. Θράκης :: Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό :: Εκθέσεις :: Είπαν & Έγραψαν.. :: Επικοινωνία ::


Login  Αναζήτηση  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · © 2000 - 2010 IPS Ltd · Όροι χρήσης