Τριαντάφυλλος Ηλιάδης

Ζωγραφική με το στόμα

Γεννήθηκα το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες και με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. Άρχισα από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζω με το στόμα, μια και η φύση μου έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ τα χέρια μου. Από την ενασχόλησή μου αυτή αντλώ αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, που ενισχύεται από το γεγονός ότι τα έργα μου γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.

Η πορεία μου

Το 1967, και ενώ συνεχώς ασχολούμαι με τη ζωγραφική από το 1960, έρχομαι σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Το 1970 γίνομαι μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζω γι’ αυτή. Η Ένωση αυτή, γνωστή με τα αρχικά V.D.M.F.K., διοργανώνει εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντάς τα σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μιαν αξιοπρεπή διαβίωση.

Έχω πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και έχω διακριθεί για τα έργα μου. Το Δεκέμβριο του 1994 έγινα δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 15.05.1996 το Γυμνάσιο και ο Δήμος Θέρμης, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οργανώνει τιμητική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το έργο μου για 4 ημέρες.

Συμμετείχα ακόμα σε δύο ομαδικές εκθέσεις στη Βιέννη, που έγινε με αφορμή ενός συνεδρίου τον Απρίλιο του 1997 για τα 40 χρόνια της V.D.M.F.K. και τον Απρίλιο του 2007 και πάλι στην Βιέννη για τα 50 χρόνια της Ενώσεως.

Τον Αύγουστο του 1997, καλεσμένος από τον Δήμαρχο Ξάνθης Φ. Αμοιρίδη, πραγματοποίησα μιαν ατομική έκθεση, την οποία εγκαινίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης κ. Χ. Μανωλιά. Την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησα άλλη μια ατομική έκθεση υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, την οποία επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου, βουλευτές Έλληνες και ξένοι και ο πρόεδρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Akin Berdal. Στις 30 Σεπτεμβρίου την επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στις 4.11.1998 έλαβα μέρος σε πανελλήνια ομαδική έκθεση στην Αθήνα κι εκεί η δουλειά μου τιμήθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Στις 29.12.1998 βραβεύτηκα από την Ακαδημία Αθηνών.

Ακολουθήστε με στα Social Media

Πρόσφατα δημιούργησα τα δικά μου προφίλ σε ορισμένα social media site. Θα εκτιμούσα πολύ να βοηθήσετε στην διάδοση τους.